Amit érdemes tudni az Aurovillebe érkezés előtt

Érkezés Aurovillebe – Chennai repülőtérről

A legkényelmesebb megoldás az Auroville-be való eljutáshoz a taxi. És ha valaki először jár Indiában, talán a legcélszerűbb is, kivéve, ha valaki igazán bevállalós és árérzékeny.

Taxi

Ha Indiában bárhol szeretnénk minél biztonságosabbá tenni a taxi utat, egyik lehetőség az előre fizetett taxi. A repülő tereken van egy stand, ahol az úticél megadásával és előre fizetéssel lehet taxit foglalni, így nem érhet minket meglepetés. Ha viszont valaki Aurovillebe készül, több lehetőség közül is válogathat.

News and Notes – az Auroville-i hírlevél
http://www.auroville.org/contents/4186

Auroville heti hírlevele online is elérhető, és itt van egy rovat a taxi megosztásra. Érdemes lehet érkezésünk előtt pár nappal fellapozni a hírlevelet és ha szerencsénk van, akad olyan auroville-i lakos, aki velünk egyidőben szeretne Aurovillebe jutni a Chennai reptérről, és megoszthatjuk vele a taxit. Így még a költségeken is spórolhatunk. A teljes ár egyébként 2400 rupia (2017 tavaszán)

STS – Shared Transport Service
http://www.auroville.org/contents/4202

Auroville weboldalán van egy taxi megosztó felület is, bár személyes tapasztalatom szerint ezt kevesebben használják mint az újságot. De próba szerencse 🙂

És egészen véletlenül van egy telefonszámom egy angolul is egészen érthetően kommunikáló taxi sofőrhöz. Ha telefonos foglalás mellett döntünk, mindent érdemes legalább kétszer elmondani és megkérni a sofőrt, hogy ismételje el, mert bizony Indiában nincs olyan, hogy “nem”. Akkor is helyeslő választ kapunk, ha az illetőnek fogalma sincs róla, hogy miről beszélünk.

Szóval Mr. Candam telefonszáma: +91968102010 (nem fizet a közzétételért, de gondolom nem bánja :-))

Busz

Bevallom én magam még nem utaztam Aurovillebe busszal. Indiai telefonszám hiányában buszt előre foglalni nem feltétlenül egyszerű. Tudni kell, hogy a legtöbb Magyarországon kibocsátott bankkártya is csak limitáltan használható Indiában. De ha kellően rugalmasak vagyunk (és Indiában ez egyébként sem árt), akkor a repülőtérről egy tuk-tukkal el tudunk jutni a helyi busz állomásra, ahol helyben tudunk jegyet venni a legolcsóbb helyi buszra ami Pondicherrybe megy, és ha a sofőrnek megmondjuk, hogy Aurovillebe tartunk, ő ki tud minket tenni a Pondicherrybe érkezés előtt és onnan folytathatjuk tuk-tukkal/taxival. Emlékeim szerint valaki azt mondta, hogy mindössze 200 rupia ez a busz. A tuk-tukhoz jó tanács. induljunk onnan, hogy az első ár felét kérjük. De ha valakit kifejezeten érdekel, keressen meg, és kérek tanácsot egy chennai barátomtól, hogy mennyi a reális ár erre a távra.

Fizetés Aurovilleben

Sokat olvashatunk arról, hogy Aurovilleben nincs pénz és van egy Auroville kártya. A gyakorlatban viszont az Auroville kártya nem túl sok mindenhez szükséges. Egy nagy étkezde van (Solar Kitchen), ahol csak ezzel lehet fizetni, de a többi vendéglátóhelyen és szálláshelyen készpénzzel is boldogulunk. Sőt, nem is fogadnak el mindenhol Auroville kártyát. A kártyát akkor érdemes kiváltani, ha szeretnénk kevesebb készpénzzel mozogni.

Készpénzről tudni kell, hogy a napi készpénzfelvét Auroville Pénzügyi Osztályán a Townhallban 10.000 rupiában van korlátozva és van egy pár eurós tranzakciós díja. De mivel az én Budapest Bankos bankkártyám történetesen Dél-Indiában sehol sem működött, értékeltem ezt a megoldást.

Szállásfoglalás

Ha igazán árérzékenyek vagyunk, Auroville-en kívül egészen olcsón is találhatunk szállást, de érdemes tudni, hogy amennyiben olyan szálláshelyet foglalunk aki nem fizeti meg az auroville-i hozzájárulást, a Matri Mandir látogatásért minden alkalommal kell fizetnünk egy kisebb összeget.

Ha legalább két hetet szeretnénk Aurovilleben tölteni, van egy igazán kellemes opció, a Buddha Garden, ahol napi 3 óra kerti munka mellett mindössze az auroville-i hozzájárulásért (250 rupia) cserébe kapunk szállást és reggelit, ingyenes wifit, sok-sok természetet és színes nemzetközi társaságot.

Április óta készülök írni egy bejegyzést az Auroville-i vendéglátóhelyekről is – hova érdemes ellátogatni finom vagy éppen olcsó (és finom) ételekért, wifiért. Hamarosan erről is írok 🙂

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *