Bemutatkozik az indiai grízes édesség: a Halva

Amikor indiai édességekről kérdeznek, általában elintézem annyival, hogy azok nem európai embernek valók, mert többségük cukorszirupban tocsog, vagy a szilárdabb édességeknél kb. liszt helyett is cukor van benne. De azért akad pár kivétel, és nem is akármilyen. Van pár igazán egyszerű és nagyszerű indiai édesség, egyikük a halva.

A “halva” szó hallatán  többségnek a a Balkánról is ismert magokból és cukorból készült igencsak tömény édesség jut eszébe. Indiában viszont a halva jellemzően a búza valamilyen formájából készül és ízében a selymes vaj (vagy persze ott ghee, azaz tisztított vaj) legalább annyira domináns mit a cukor, aminek mennyiségét ráadásul a mi konyhánkban mi szabályozzuk. Éljen a főzés szabadsága 🙂

Hozzávalók (kb 6 főre, ha egy kisebb tálka édességgel számolunk egy főre)

  • 2 és 3/4 csésze víz (ami bátran lehet akár 3 is)
  • 1/2 csésze cukor (ízlés dolga, az eredeti recept több mint a kétszeresét írja)
  • sáfrány (de persze a sáfrányos szeklice is megteszi)
  • 140 g sótlan vaj (vagy ghee)
  • 1 és 1/4 csésze búzadara
  • összesen kb fél csésze mag és mazsola (a magok tetszőlegesek, nekem kedvencem a kesu vagy a mandula, de ha épp csak mogyoró akad, az is remek)
  • és talán a legfontosabb:  kardamon (ezt én mindig egészben használom, csak megvágom, hogy előjöhessenek belőle  a kis magocskák.)

Elkészítés:

A vízből, cukorból és fűszerekből illatos szirupot főzünk, ezt alacsony lángon fedő alatt forraljuk (hogy ne párologjon el belőle túl sok), amíg készül a búzadara. Az utolsó percekre hozzáadjuk a mazsolát is.

A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a búzadarát, majd mindezt addig pirítjuk amíg kellemes pörkölt illata és világos barna színe lesz. Ha elértük a kívánt illatot és színt, akkor óvatosan hozzáadjuk a szirupot. Tényleg óvatosnak kell lenni, elég erősen fel tud csapni a gőze.

A magokat legjobb külön szárazon megpirítani, de tehetjük ezt a vaj olvasztás előtt is. És ennyi 🙂

Bár egyáltalán nem autentikus, azt találtam, hogy egy nem túl édes de annál kakaósabb étcsokoládé mártással igazán jó párost alkot a halva, de bármilyen gyümölcspürével is el tudom képzelni. Sőt, egyszer volt szerencsém borsodóval is kóstolni.

A legkedvesebb halva emlékem persze valószínűleg mindig az fog maradni, amikor az Indiában oly népszerű éttermi desszertet, a “Hello to the Queent” készítettem el halva alappal aznap amikor először készültem búcsút inteni a Himalájának és barátaim tetováló szalonjában minden betérő vendéget megkínáltunk az édességgel. Mert ez egy ilyen megosztós nap volt és mert nem volt hűtőnk ahol őrizgethettük volna a vanília fagyit 🙂 Mert hogy a Hello to the Queen nem más mint keksz (avagy halva), vanília fagylalt, forró csoki szósz és friss banán egyvelege…

 

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *