Édesköményes spárga

Nem is oly rég megjelent a piacon a spárga. Nem csak, hogy megjelent, hanem frissebb volt, mint valaha. Az utóbbi időben komolyan veszem az egyszerűséget a konyhában, ezért úgy döntöttem, hogy mellőzöm a friss száracskák megpucolását, és nem is igényelték.

Szóval ha valaki esetleg azért kerüli a spárgát, mert attól fél, hogy sokat fog vele időzni, a megoldás nem is lehetne egyszerűbb: friss, vékony szárú spárgát kell keresni, aminek csak lepattintjuk a végét, folyó víz alatt megmossuk és már apríthatjuk is 🙂

A spárga egyik feléből finom tészta készült, mediterrán zöldfűszerekkel, cukkinivel, krémes tejszínnel és ropogós tökmaggal, de a lényeg most a kis zöld csomagocska másik fele, amiből indiai zöldségragu (sabji) lett.

A “sabji” szó hindiül zöldséget jelent, de a már Indiában járt utazók szeme előtt többnyire nem a piacokon csinos kis kupacokba halmozott zöldségek képe jelenik meg a  szó hallatán, hanem sokkal inkább az az ismerősen fűszeres, korianderes, római köményes zöldségragu.

Jöjjön hát egy igazi májusi sabji recept, spárgával.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csomag spárga
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • Kb. a fokhagymának megfelelő mennyiségű friss gyömbér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 szem közepes méretű paradicsom
  • fűszerek: kurkuma, egész római kömény, őrölt koriandermag, egész édeskömény, chilipor (vagy friss zöld chili) és persze só

A fűszerek mennyiségét nehéz megmondani, de ha európai konyhához vagyunk szokva, akkor azt mondanám, hogy legalább háromszor annyi fűszert tegyünk bele mindenből mint amennyit eredetileg gondolnánk, egy ilyen adagba mindenből kb 1 csapott evőkanállal. Kivéve a chiliport, ami saját csípős-tűrőképességünktől függ. És az édesköményt, amit én egyébként is fenntartásokkal kezelek. Bár ez az étel sokat segített abban, hogy közelebb kerüljön a szívemhez ez az ánizsos illatos fűszer, ebből fél evőkanál is elég.

Elkészítés:

A zöldségek előkészítésével kezdjük: megpucoljuk és megmossuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. A hagymát vékony félkarikákra szeleteljük, a fokhagymát és a gyömbért pépesítjük, vagy ahhoz közelítjük (egy jó masszív mozsárban, vagy csak egy méretes kés tetszőleges részével kilapogatva majd felaprítva). Majd lepattintjuk a spárgáink végét, megmossuk és szimpatikus hosszúságú darabokra vágjuk őket. A paradicsomot pedig megmossuk és apró kockákra vágjuk.

Ezután egy magasabb falú serpenyőben vagy egy fazékban olajat melegítünk, és amint forrósodni kezd, hozzáadjuk a kurkumát és a római köményt. Ha friss zöld chilit használunk, akkor az legyen az első, hogy minél ropogósabbra piruljon. Ezután jöhet a hagyma, és ha az már üveges, és szinte a pirulás határán áll, jöhet a fokhagyma és a gyömbér, majd a többi fűszer és a paradicsom.

A paradicsomot hagyjuk kicsit párolódni a levét kiengedni és ha ez megtörtént, akkor jöhet is a spárga, amit előbb kicsit fedő nélkül megpirongatunk, majd fedő alatt roppanósra párolunk. Ha úgy érzékeljük, hogy leégésre hajlamos lenne, adunk hozzá egy pici vizet. És párolgatás után már kész is vagyunk.

Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor rizst vagy chapatit készítünk hozzá, én ezúttal a percek alatt elkészíthető bulgurt választottam amivel szintén mennyei volt.

Kitekintés:

Sabji vagyes zöldségekből: a folyamat lényege mindig ugyanez, csak más zöldségekkel én kerülöm az édesköményt, de a paradicsommal egyidőben használok egy kis garam masala keveréket.

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *