Az egész azzal kezdődött, hogy egyszer elfogyott a zabpelyhem. De volt egy kis mangóm, és egy kis maradék natúr főtt rizs a hűtőben. Összeeresztettem őket. Egy pár csep tejjel, és egy kis kardamommal. Csodás reggeli kerekedett belőle.
Aztán nem rég felfedeztem, hogy a mangó könnyed édes ízének mélyén rejtőzik egy leheletnyi kókusz is. És jött az ötlet, hogy egy kicsit erősítsek ezen a leheletnyi kókuszon. És készítsek egy desszertet. Kókuszgolyót rizzsel és mangóval. Igaz, hogy a frissen reszelt kókusz más mint a csomagolt, de azért a csomagoltat is szeretjük. (És hogy mekkora munka kókuszt reszelni….igazi erőpróba:-)) És igaz, hogy nem mindenhol van mangó, de ez a végtelenül egyszerű desszert bármilyen gyümölccsel csodás lehet. Csak legyen jó lédús. És édes. Zamatos őszibarack, málna vagy eper. Hmm…
Hozzávalók (21 közepes méretű golyóhoz)
- bő fél bögre rizs
- annyi gyümölcs, hogy a rizs teljesen átvegye az ízét (nálam 3 db közepes mangó volt)
- minél több kókusz (mennyi is lehetett.. talán 10 dkg körül)
- fél maréknyi mandula és kb ennyi kesu
- annyi zabpehely, amennyi ahhoz kell, hogy ne legyenek túl ragacsosak-lazák a golyócskáink
Ha édes a gyümölcs, cukorra/édesítőszerre semmi szükség.
Elkészítés
A rizst másfélszeres mennyiségű vízben megfőzzük, a gyümölcsöt villával/botmixerrel péesítjük, a mandulát és a kesut késsel vagy egyéb alkalmas eszközzel (ami nem rég egy sodrófa volt :-)) apróra törjük. És mindezt összekeverjük. És ha elértünk egy könnyen formázható, nem túl ragacsos állagot, golyókat formálunk. És ennyi. Kész a cukormentes, vegán könnyed nyári desszert:-)