Punjab ihlette kókuszgolyó

Az egész azzal kezdődött, hogy egyszer elfogyott a zabpelyhem. De volt egy kis mangóm, és egy kis maradék natúr főtt rizs a hűtőben. Összeeresztettem őket. Egy pár csep tejjel, és egy kis kardamommal. Csodás reggeli kerekedett belőle.

Aztán nem rég felfedeztem, hogy a mangó könnyed édes ízének mélyén rejtőzik egy leheletnyi kókusz is. És jött az ötlet, hogy egy kicsit erősítsek ezen a leheletnyi kókuszon.  És készítsek egy desszertet. Kókuszgolyót rizzsel és mangóval. Igaz, hogy a frissen reszelt kókusz más mint a csomagolt, de azért a csomagoltat is szeretjük. (És hogy mekkora munka kókuszt reszelni….igazi erőpróba:-)) És igaz, hogy nem mindenhol van mangó, de ez a végtelenül egyszerű desszert bármilyen gyümölccsel csodás lehet. Csak legyen jó lédús. És édes. Zamatos őszibarack, málna vagy eper. Hmm…

Hozzávalók (21 közepes méretű golyóhoz)

  • bő fél bögre rizs
  • annyi gyümölcs, hogy a rizs teljesen átvegye az ízét (nálam 3 db közepes mangó volt)
  • minél több kókusz (mennyi is lehetett.. talán 10 dkg körül)
  • fél maréknyi mandula és kb ennyi kesu
  • annyi zabpehely, amennyi ahhoz kell, hogy ne legyenek túl ragacsosak-lazák a golyócskáink

Ha édes a gyümölcs, cukorra/édesítőszerre semmi szükség.

Elkészítés

A rizst másfélszeres mennyiségű vízben megfőzzük, a gyümölcsöt villával/botmixerrel péesítjük, a mandulát és a kesut késsel vagy egyéb alkalmas eszközzel (ami nem rég egy sodrófa volt :-)) apróra törjük. És mindezt összekeverjük. És ha elértünk egy könnyen formázható, nem túl ragacsos állagot, golyókat formálunk. És ennyi. Kész a cukormentes, vegán könnyed nyári desszert:-)

 

 

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *