Emlékszem, amikor először Magyarországon egy indiai gyorsétteremben rendeltem raitát, mekkora csalódás volt. Egy nagy adag joghurt, benne kevéske reszelt uborkával. Vagy valami ilyesmi. Indiában volt szerencsém több államban is megkóstolni ezt a saláta-félét, oly sok variációban. És Delhiben és Punjabban azt is megfigyelhettem, hogyan készül.
A raita alapja itt a dahi (angolul “curd”, magyarul leginkább “aludttej”), amit sok otthonban házilag készítenek. Hogy pontosan hogyan, annak még utánajárok. Annyi bizonyos, hogy jó pár órán át pihen a zsíros házi tej takaréklángon. Aludttej hiányában akár joghurttal is készíthetjük, ezesetben olyan valamit kapunk ami még közelebb áll görög rokonához, a tzatzikihez.
A raita alap receptje
Hozzávalók
- aludttej (annyi, hogy amolyan kellemesen bő lében tocsogjanak a lereszelt vagy apróra vágott zöldségek)
- pár darab uborka
- pár fej lilahagyma
- 2-3 zöld chili
- egy csipet só (ez itt jellemzően fekete só, ami akár egy külön bejegyzést is megérdemelne)
- 1-2 tk őrölt piros chili
- 1 tk őrölt fekete bors (elhagyható)
Az uborkát lereszeljük, a lilahagymát és a chilit apróra vágjuk, majd minden hozzávalót összetalálkoztatunk egy tálalásra alkalmas edényben. És ennyi 🙂 Egy kis friss citromlével persze tovább fokozhatjuk az élményt.
És az uborka mellé apróra vágott paradicsomot is adhatunk. Ahogy bármilyen más zöldséget is.
Boondi raita
A boondi egy csicseriborsó liszt alapú snack Észak-Indiában, amit előszeretettel áztatnak aludttejbe, némi őrölt piros chili, só és esetleg őrölt fekete bors kíséretében. Bár otthon a boondi nem éppen a legegyszerűbben beszerezhető alapanyag, szerintem bármilyen puffasztott gabonafélével működhet.
Tök-raita
A töknek itt egy igencsak tetszetős küllemű fajtája terem, amit kaddunak hívnak. Ízében és állagában a legzsengébb tökre emlékeztet.
Tegnap kóstoltam először ezt az üdítő finomságot, ami már csak azért is kellemes élmény volt, mert olyannyira emlékeztetett a tökfőzelékre. Egy kis otthon-érzés <3
A lereszelt kaddut itt egyszerűen bő vízben megfőzték, és mivel a házi tejből készült aludttej önmagában is zsíros, úgy vélem valóban jobb a főzés, mint a zsiradékon való párolás.
A tök mellé természetesen került még apróra vágott lilahagyma, és a szokásos raita fűszerek. Vacsora készítés közben házigazdámnak meséltem a raita görök rokonáról, aminek a menta is alapvető hozzávalója. És mivel házigazdám kíváncsi természet, egy kis apróra vágott menta is került a tök-raitába. Imádtam 🙂
Hozzávalók:
egy kicsinyke darab zsenge tök
1 közepes fej lilahagyma
1 tk fekete só
1-2 tk pirospaprika
1-2 zöld chili
egy marék aprított menta levélke
aludttej (tetszőleges mennyiségben)