Raita variációk forró nyári napokra

Emlékszem, amikor először Magyarországon egy indiai gyorsétteremben rendeltem raitát, mekkora csalódás volt. Egy nagy adag joghurt, benne kevéske reszelt uborkával. Vagy valami ilyesmi. Indiában volt szerencsém több államban is megkóstolni ezt a saláta-félét, oly sok variációban. És Delhiben és Punjabban azt is megfigyelhettem, hogyan készül.

A raita alapja itt a dahi (angolul “curd”, magyarul leginkább “aludttej”), amit sok otthonban házilag készítenek. Hogy pontosan hogyan, annak még utánajárok. Annyi bizonyos, hogy jó pár órán át pihen a zsíros házi tej takaréklángon. Aludttej hiányában akár joghurttal is készíthetjük, ezesetben olyan valamit kapunk ami még közelebb áll görög rokonához,  a tzatzikihez.

A raita alap receptje

Hozzávalók

  • aludttej (annyi, hogy amolyan kellemesen bő lében tocsogjanak a lereszelt vagy apróra vágott zöldségek)
  • pár  darab uborka
  • pár fej lilahagyma
  • 2-3 zöld chili
  • egy csipet só (ez itt jellemzően fekete só, ami akár egy külön bejegyzést is megérdemelne)
  • 1-2 tk őrölt piros chili
  • 1 tk őrölt fekete bors (elhagyható)

Az uborkát lereszeljük, a lilahagymát és a chilit apróra vágjuk, majd minden hozzávalót összetalálkoztatunk egy tálalásra alkalmas edényben. És ennyi 🙂 Egy kis friss citromlével persze tovább fokozhatjuk az élményt.

És az uborka mellé apróra vágott paradicsomot is adhatunk. Ahogy bármilyen más zöldséget is.

Boondi raita

A boondi egy csicseriborsó liszt alapú snack Észak-Indiában, amit előszeretettel áztatnak aludttejbe, némi őrölt piros chili, só és esetleg őrölt fekete bors kíséretében. Bár otthon a boondi nem éppen a legegyszerűbben beszerezhető alapanyag, szerintem bármilyen puffasztott gabonafélével működhet.

 

Tök-raita

A töknek itt egy igencsak tetszetős küllemű fajtája terem, amit kaddunak hívnak. Ízében és állagában a legzsengébb tökre emlékeztet.

 

Tegnap kóstoltam először ezt az üdítő finomságot, ami már csak azért is kellemes élmény volt, mert olyannyira emlékeztetett a tökfőzelékre. Egy kis otthon-érzés <3

A lereszelt kaddut itt egyszerűen bő vízben megfőzték, és mivel a házi tejből készült aludttej önmagában is zsíros, úgy vélem valóban jobb a főzés, mint a zsiradékon való párolás.

A tök mellé természetesen került még apróra vágott lilahagyma, és a szokásos raita fűszerek. Vacsora készítés közben házigazdámnak meséltem a raita görök rokonáról, aminek a menta is alapvető hozzávalója. És mivel házigazdám kíváncsi természet, egy kis apróra vágott menta is került a tök-raitába. Imádtam 🙂

Hozzávalók:

egy kicsinyke darab zsenge tök

1 közepes fej lilahagyma

1 tk fekete só

1-2 tk pirospaprika

1-2 zöld chili

egy marék aprított menta levélke

aludttej (tetszőleges mennyiségben)

 

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *