Spenót egyenesen a mennyországból

Talán kissé elragadtattam magamat a cím-adásnál, de amikor egy kis munkaszünetben úgy döntöttem, hogy összedobok egy ebédet, és 25 perccel később először megéreztem azt a mesebeli ízt, ami a friss kápia paprika és a spenót szaftjából illatozó kardamon találkozásából született, majd amikor ráharaptam a friss spenót és ropogós fűszerdarabkák között megbújó gyömbérre, tényleg a mennyországban éreztem magam.

Mindig is tudtam, hogy munka közben (főleg “nem-szeretem” munka közben) a legjobb feltöltődés számomra az evés, de azt most fedezem fel újra, hogy az igazi feltöltődés az amikor olyat eszek amit én főztem. És ahogy a tavasz egyre több, egyre szebb friss zöldséggel kényeztet minket, a főzés maga is legalább akkora örömforrássá kezdi kinőni magát mint az evés.

Szóval, ha útnak indulnál egy sétára a mennyországba…az első állomás legyen a helyi piac, ahol szerezz be friss spenótot, paradicsomot (ami áprilisban sajnos még a messzi Olaszországból érkezik, de már elég édes) és kápia paprikát 🙂

A Hozzávalók teljes listája (2 főre)

  • 30 dkg spenót
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 darabka gyömbér (kb. másfélszer annyi mint a fokhagyma)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 zöld chili (vagy ha hazait szeretnél, egy negyed-egy harmad hegyes erős paprika)
  • Fűszerek:
    • 2 db egész zöld kardamon
    • 1 evőkanál őrölt kurkuma
    • 1 nagy teáskanál egész koriandermag
    • 1 nagy teáskanál egész római kömény
    • 1 kis garam masala (én azt a verziót szeretem amiben nincs édeskömény, hogy az ánizsos íz ne vegye el a teret a többi fűszertől)
    • Só ízlés szerint
  • 1 kis darab vaj (választható, én imádom)
  • És a körethez:
    • 1 fél bögre (12 dkg) barna rizs
    • És persze egy kis friss kápia paprika, mert a kardamon és kápia szerelmetes találkozását tényleg kár kihagyni

Elkészítés:

Ha köretnek barna rizst választasz, akkor azzal érdemes kezdeni, mert a mini adag rizs főzési annyi, mint a spenót előkészítése és megfőzése. A barna rizst egyszerűen kétszeres mennyiségű vízzel tedd fel főni. Fűszeres ételről lévén szó, az sem baj, ha rizsből még a sóról is megfeledkezel.

Majd készítsd elő a zöldségeket: pucold meg, mosd meg és vágd apróra a hagymát, csípős paprikát, fokhagymát és gyömbért (utóbbiakat mozsárban is összetörheted, vagy ha a kést választod, mielőtt neki látnál az aprításnak, csapj oda nekik párszor a kés fokával vagy nyelével, hogy kissé megzúzódjanak is kieresszék értékes leveiket). És aprítsd fel a paradicsomot is.

Aztán jöhet a spenót. Emlékszem még azokra az időkre amikor olyan hosszadalmas műveletnek tűnt a friss spenót előkészítése, hogy gyakran inkább fagyasztottat választottam. Most csak csokorba fogtam egy jó adag levélkét, letéptem a vaskosabb szárakat és a csokrot folyó vízben megmostam és a leveleket egy mozdulattal félbe téptem. Kb a felét az idő alatt mostam amíg a paradicsom párolgott (lásd pár sorral lejjebb).

Ezután jöhet a zsiradék melegítés (én kókuszsírt használtam). Ha már forrósodik, add hozzá az egész kardamon szemeket (amiket egy késsel vágj meg előtte, hogy a magocskák kijöhessenek belőle. Én imádok ráharapni a héjára is, bár találkoztam már olyannal aki nem osztozott ebben az örömömben), majd az aprított csípős paprikát. Ezután add hozzá a kurkumát, a koriandert és a római köményt. Majd jöhet a hagyma és kis szünet után a fokhagyma és a gyömbér, majd a paradicsom. A paradicsomot hagyd egy kicsit levet ereszteni majd a levéből kicsit elpárologtatni (pár perc). Közben adj hozzá egy kevés garam masala keveréket és jöhet is a spenót. A spenót pillanatok alatt elkészül. Ezek alatt a pillanatok alatt adj az ételedhez egy kis sót és a végén egy darabka vajat.

Közben elkészül a rizs, felvágod a kápia paprikát és jöhet a konyhai örömök második felvonása: az evés <3

Variációk:

Ha elhagyod a kardamont, ez lehet bármilyen indiai jellegű zöldségragu (sabji) alapreceptje, ami vaj és paradicsom nélkül is készíthető.

Vagy ha maradsz a spenótnál, adhatsz hozzá apróra vágott krumplit (így lesz belőle aloo palak), vagy indiai jellegű natúr tehénsajtot (paneer, amivel Budapesten még egyelőre csak a Culinarisban találkoztam), esetleg gomolyát (így lesz belőle palak paneer), utóbbi esetén ha krémesebb textúrát szeretnél, a sajt hozzáadása előtt vess be egy botmixert, esetleg egy kis tejszínt.

És akár még messzebre is tekinthetünk, oda ahol találkozik Európa és Európa: ugyanez a spenót egy kis medvehagymás-natúrjoghurtos tésztával is mesés volt.

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *