When the cook had a day off (Amikor a szakácsnő szabadnapos volt)

Hogy-hogy nem, úgy esett, hogy még Delhiben vagyok és ma a szakácsnő szabadnapos, így rám várt a reggeli elkészítése. Mangó és citrom shake, indiai-magyar fúziós rántotta, majd napközben a Mesés Kelet fűszereivel illatosított tejberizs 🙂

Most épp ott tartok, hogy a gázt már lezártam a tejberizs alatt, és a fedő alatt nyerik el a szemek a tökéletes puhaságukat. De nem bírom kivárni, egy kicsinyke tányérral már megettem belőle.  A kardamom és a tejberizs szerelmeseként egyszerűen imádtam:-)

Mesés Kelet fűszereivel illatosított tejberizs

Mi került bele?

1 csésze basmati rizs

fél csésze víz

2 csésze tej (ez lehet kicsit több, illetve ha miután elkészült száraznak találjuk, keverhetünk hozzá még)

1 hatalmas babérlevél (az édességbe bizony, punjabi barátaim szabadnapos bengáli szakácsnőjétől láttam :-))

fél-marék garam masala keverékből kiragadott fekete bors és indiai hosszú bors

fél-marék egész szárított zöld kardamom

1 teáskanál kurkuma

2-3 teáskanál cukor

egy csipet só

banán

és ha lett volna itthon:

mandula, kesu, mazsola, kókusz bármilyen formában…gyümölcsök

Elkészítés

A rizst a vízben felforraltam, majd pár részletben hozzáadtam a tejet és a fűszereket, közben gyakran kavargatva, de azért nem folyamatosan. Egyszer csak annyira elfogyott a tej, hogy még kicsit szaftos volt, ekkor lezártam. Hozzáadtam még egy kis tejet, és lefedtem … és azon nyomban ki is nyitottam, hogy megkóstoljam egy kis friss banánnal a tetején, és még visszazártam egy kicsit.

Az egyszerű tejberizs érdekessége a babérlevél, a kardamom, az illatos fekete bors (ebből megpróbálok vinni haza) és a kurkuma az édességben. Egyik kedvenc útravalóm az indiai konyhából. Barátaim még nem kóstolták. Kíváncsian várom a reakciókat. A reggeli fúziós rántotta nagy sikert aratott.

 

Indiai – magyar fúziós rántotta

Az egyik srác alapvetően gyömbéres-fokhagymás rántottát akart készíteni, de nem volt fokhagyma. Így nyílt meg előttem a lehetőség 🙂 Persze kíváncsian várom a találkozást a fokhagymás-gyömbéres tojásétellel is.

A rántottát kb úgy készítettem ahogyan azt otthon is tenném, csak éppen a hozzávalókhoz felidéztem a masala omlett-tekkel kapcsolatos emlékeimet, a fűszerezésnél pedig az új barátaimnál felfedezett ízlésvilághoz próbáltam közelíteni. Így született meg a rántotta, ami legalább annyira magyar, mint amennyire dél – és észak-indiai:-)

Mi került bele?

1 zöld kaliforniai paprika (itt: capsicum, de bármilyen vastaghúsú édes paprika tökéletes)

1 paradicsom

2 kis fej lilahagyma

2 kis chili (esetünkben magokkal együtt, de ez ízlés kérdése)

sok-sok egész koriander mag

egy csipet só

kurkuma

kis garam masala keverék

7 tojás

napraforgó olaj

és ha megtaláltam volna: fekete bors 🙂

Elkészítés

A zöldségeket apróra vágtam, majd a felforrósított olajba elkezdtem beledobálni a hozzávalókat: elsőként a koriander magokat és a kurkumát, majd a chilit, a hagymát, sót és a többi fűszert, majd a paprikát és a paradicsomot. És mindezt nem olyan hatalmas lángon tettem, hogy a zöldségek szinte másodpercek alatt megpiruljanak hanem alacsonyabban. De csak pár percig, így roppanós édes zöldség darabkák maradtak. És így adtam hozzá a felvert tojásokat, és kevergetés mellett sütöttem készre. Szerettük. Ahogy továbbra is szeretem az étkezések egyszerűségét is. Kedvencem a földön ülve, evőeszközök nélkül.:-)

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *